blog-atelier-ondertussen

blog-atelier-ondertussen

wormenbak

OndertussenPosted by Annemiek Bongers Mon, April 07, 2014 13:38:44

Ik heb een wormenbak in mijn woonkamer staan. De bak heb ik zelf gemaakt en de wormen komen uit een bestaande composthoop. Het zijn compostwormen. Dit zijn de kleine dunne rode wormen, die je bijvoorbeeld onder de deurmat of vuilnisbak vindt. De wormenbak staat binnen, omdat wormen het meest bewegen tussen de 15 en 25 graden. Hoe meer ze bewegen, hoe meer ze eten en hoe meer ze compost produceren.

De laatste tijd ben ik geïnteresseerd in compost. Ik heb onlangs samen met Caroline de Vlaam een compostcursus in Antwerpen gevolgd. In Antwerpen geeft de Vlaco (de Vlaamse compostorganisatie) hele goede cursussen. Composteren is het sluiten van je eigen groene afvalkringloop.

Tegelijkertijd zie ik in de praktijk wat compost doet voor de grond. In de Willemstuin ligt klei. De klei is door de droogte, keihard geworden en daardoor niet te bewerken. Bij een groot gedeelte van de tuin, hebben wij compost er door gefreesd. Waar de klei vermengt is met compost is de grond los en vochtig en kan je makkelijk de planten in de grond zetten.

Ik ben benieuwd hoe bij mij de wormenbak gaat werken. De compost kan ik goed gebruiken voor mijn planten op het balkon. Ik vind het ook wel spannend, want ik vind wormen eigenlijk wel een beetje eng.