blog-atelier-ondertussen

blog-atelier-ondertussen

wormenbak

OndertussenPosted by Annemiek Bongers Mon, April 07, 2014 13:38:44

Ik heb een wormenbak in mijn woonkamer staan. De bak heb ik zelf gemaakt en de wormen komen uit een bestaande composthoop. Het zijn compostwormen. Dit zijn de kleine dunne rode wormen, die je bijvoorbeeld onder de deurmat of vuilnisbak vindt. De wormenbak staat binnen, omdat wormen het meest bewegen tussen de 15 en 25 graden. Hoe meer ze bewegen, hoe meer ze eten en hoe meer ze compost produceren.

De laatste tijd ben ik geïnteresseerd in compost. Ik heb onlangs samen met Caroline de Vlaam een compostcursus in Antwerpen gevolgd. In Antwerpen geeft de Vlaco (de Vlaamse compostorganisatie) hele goede cursussen. Composteren is het sluiten van je eigen groene afvalkringloop.

Tegelijkertijd zie ik in de praktijk wat compost doet voor de grond. In de Willemstuin ligt klei. De klei is door de droogte, keihard geworden en daardoor niet te bewerken. Bij een groot gedeelte van de tuin, hebben wij compost er door gefreesd. Waar de klei vermengt is met compost is de grond los en vochtig en kan je makkelijk de planten in de grond zetten.

Ik ben benieuwd hoe bij mij de wormenbak gaat werken. De compost kan ik goed gebruiken voor mijn planten op het balkon. Ik vind het ook wel spannend, want ik vind wormen eigenlijk wel een beetje eng.


klei

OndertussenPosted by Annemiek Bongers Wed, February 12, 2014 18:08:32

Bij het ontwikkelen van tuinen is de basis de grond. De kwaliteit en soort bepalen wat er kan groeien. Maar met de grondsoort klei kan je ook wat anders doen.

Marit Janse, landschapsontwerpster, wilde voor haar afstuderen meer doen met producten uit de Oosterschelde. Op haar verzoek heb ik geëxperimenteerd met de klei uit de Oosterschelde gecombineerd met oesterschelpen. Wat bleek, het zout uit de schelpen laat de klei glimmen. De lagen van het landschap en het glimmen heb ik verwerkt in aardewerk schaaltjes.

Op dit moment is ons werk te zien tijdens de tentoonstelling Zeeuwse Lichting '13 in het CBK te Middelburg.

bloembollen

OndertussenPosted by Annemiek Bongers Tue, February 11, 2014 13:54:50

Als ZZP-er is het hard werken. Je zaait en je zaait en je hoopt op goed weer en een voedzame bodem. Na al het zaaien van vorig jaar, had ik een sombere winter. Een deel van mijn geplande oogst bleek mislukt. Totdat ik besefte dat ik niet alleen figuurlijk heb gezaaid, maar ook letterlijk.

Ik heb aan de wieg gestaan van wel 1.250 bloembollen in Rotterdam. Deze bollen heb ik samen met kinderen, ouders en bewoners in de grond gezet.

200 bollen op de Ravottuhplek Donkersingel

450 bollen op de Willemstuin

400 bollen op de natuurspeelplek in Nieuw Terbregge

en dan ook nog 200 bollen op mijn eigen volkstuin en geveltuintje

Dadelijk in de lente gaan de bollen bloeien. Ze geven kleur aan vijf bijzonder plekken. Ik kijk er al naar uit. Ik hoop u ook.
Bloembollen planten in de Willemstuin.

16 januari 2014 volle maan

WillemstuinPosted by Annemiek Bongers Tue, January 14, 2014 01:18:54

Lichtjes op de Willemstuin, de eerste officiële buurtactiviteit van de Willemstuin. Wij hebben gekozen voor een speciale dag. 16 januari is de eerste volle maan van 2014. Rond deze maan is de donkerste periode van het jaar achter ons en komt het licht weer terug. Het licht van deze volle maan is een voorproefje op het licht van de zon dat weldra in de natuur zal weerkeren.

Op internet heb ik het volgende gevonden over de eerste volle maan van het jaar: Het thema van de eerste volle maan, na de langste nacht, is reiniging. Op dit moment is het goed om alles op een rijtje te zetten en na te denken over de essentie van alle dingen. Dat wat ons niet meer dient, moeten we achter ons laten. Kijk wat er nog moet veranderen zodat je er klaar voor zal zijn om nieuwe dingen op je pad te ontvangen in de nieuwe cyclus. Alle restjes oude energie die nog achter gebleven zijn (gedurende ons leven opgepikt bij andere mensen, door overtuigingen van andere mensen die we bij onszelf hebben geïntegreerd) mogen we met de energie van deze volle maan lozen zodat we weer ruimte creëren voor iets nieuws en compleet schoon verder kunnen gaan.

Ik vind dit een mooi thema voor de Willemstuin. Er heeft zich namelijk rond de locatie van de Willemstuin in het verleden wel wat afgespeeld. Hierbij liepen de emoties soms hoog op. Met de winterborrel van 16 januari laten we het verleden achter ons en starten we schoon en fris aan de Willemstuin.lichtjes op de tuin

WillemstuinPosted by Annemiek Bongers Wed, January 08, 2014 15:34:33


Inspiratieavond

WillemstuinPosted by Annemiek Bongers Mon, October 14, 2013 09:21:11


start

WillemstuinPosted by annemiek bongers Mon, August 19, 2013 22:34:32
beste klanten
hier de heugelijke start van ons blog
mogelijk gemaakt door Annemiek