blog-atelier-ondertussen

blog-atelier-ondertussen

wormenbak

OndertussenPosted by Annemiek Bongers Mon, April 07, 2014 13:38:44

Ik heb een wormenbak in mijn woonkamer staan. De bak heb ik zelf gemaakt en de wormen komen uit een bestaande composthoop. Het zijn compostwormen. Dit zijn de kleine dunne rode wormen, die je bijvoorbeeld onder de deurmat of vuilnisbak vindt. De wormenbak staat binnen, omdat wormen het meest bewegen tussen de 15 en 25 graden. Hoe meer ze bewegen, hoe meer ze eten en hoe meer ze compost produceren.

De laatste tijd ben ik geïnteresseerd in compost. Ik heb onlangs samen met Caroline de Vlaam een compostcursus in Antwerpen gevolgd. In Antwerpen geeft de Vlaco (de Vlaamse compostorganisatie) hele goede cursussen. Composteren is het sluiten van je eigen groene afvalkringloop.

Tegelijkertijd zie ik in de praktijk wat compost doet voor de grond. In de Willemstuin ligt klei. De klei is door de droogte, keihard geworden en daardoor niet te bewerken. Bij een groot gedeelte van de tuin, hebben wij compost er door gefreesd. Waar de klei vermengt is met compost is de grond los en vochtig en kan je makkelijk de planten in de grond zetten.

Ik ben benieuwd hoe bij mij de wormenbak gaat werken. De compost kan ik goed gebruiken voor mijn planten op het balkon. Ik vind het ook wel spannend, want ik vind wormen eigenlijk wel een beetje eng.


klei

OndertussenPosted by Annemiek Bongers Wed, February 12, 2014 18:08:32

Bij het ontwikkelen van tuinen is de basis de grond. De kwaliteit en soort bepalen wat er kan groeien. Maar met de grondsoort klei kan je ook wat anders doen.

Marit Janse, landschapsontwerpster, wilde voor haar afstuderen meer doen met producten uit de Oosterschelde. Op haar verzoek heb ik ge├źxperimenteerd met de klei uit de Oosterschelde gecombineerd met oesterschelpen. Wat bleek, het zout uit de schelpen laat de klei glimmen. De lagen van het landschap en het glimmen heb ik verwerkt in aardewerk schaaltjes.

Op dit moment is ons werk te zien tijdens de tentoonstelling Zeeuwse Lichting '13 in het CBK te Middelburg.

bloembollen

OndertussenPosted by Annemiek Bongers Tue, February 11, 2014 13:54:50

Als ZZP-er is het hard werken. Je zaait en je zaait en je hoopt op goed weer en een voedzame bodem. Na al het zaaien van vorig jaar, had ik een sombere winter. Een deel van mijn geplande oogst bleek mislukt. Totdat ik besefte dat ik niet alleen figuurlijk heb gezaaid, maar ook letterlijk.

Ik heb aan de wieg gestaan van wel 1.250 bloembollen in Rotterdam. Deze bollen heb ik samen met kinderen, ouders en bewoners in de grond gezet.

200 bollen op de Ravottuhplek Donkersingel

450 bollen op de Willemstuin

400 bollen op de natuurspeelplek in Nieuw Terbregge

en dan ook nog 200 bollen op mijn eigen volkstuin en geveltuintje

Dadelijk in de lente gaan de bollen bloeien. Ze geven kleur aan vijf bijzonder plekken. Ik kijk er al naar uit. Ik hoop u ook.
Bloembollen planten in de Willemstuin.